Kuhmo keskustelee maahanmuutosta, mikä on toivottavasti hyvä asia sekä meidän kuhmolaisten että maahanmuuttajien kannalta. Tämä on paras tapa selvitellä asioita.

Ennakkoluuloihin perustuva mustamaalaaminen on kuitenkin pelottelua ja vihollisuuksien rakentamista. Maailmassa on aivan liikaa esimerkkejä vastakkainasetteluista ja niiden tuhoisista seurauksista. Eihän Tuntemattoman sotilaan Rokkakaan sanonut tappavansa ihmisiä vaan vihollisia.

Väite siitä, että maahanmuuttajat olisivat kouluttautumatonta, ammattitaidotonta ja vetelehtivää väkeä, kumoutuu ottamalla asioista selvää. Kajaanin vastaanottokeskukseen saapuneista 500 pakolaisesta puolella oli korkeakoulututkinto ja neljänneksellä ammattitutkinto. Hyrynsalmen vastaanottokeskukseen saapuneissa on ICT-insinöörejä ja agrologeja, jotka ovat hyvin yrittäjähenkisiä. Ouluun on hakeutunut paljon esimerkiksi ICT-alan osaajia.

Suomeen pyrkivät pakolaiset eivät ole myöskään mitään hyvinvoivaa väkeä, vaan sotaa pakenevia, hoitoa tarvitsevia ihmisiä. Esimerkiksi Tornion vastaanottokeskuksessa oli kolmenlaisia ensiapupotilaita: diabeetikoita, joilla ei ollut sodan ja pakomatkan takia lääkitystä, ampumahaavapotilaita ja kidutuksen uhreja. Voi vain kuvitella, millaista hoivaa ja tukea tarvitsevat sodan jaloista selvinneet orpolapset.

Perussuomalaiseen keskusteluun näkyy kuuluvan myös jo esitettyjen faktojen vääristely. Suomeen rajan takaa 20-luvulla tulleet pakolaiset ja toisen maailmansodan jälkeen Karjalasta tulleet evakot ovat aivan eri asioita. Ortodoksien kristillisyys ei riittänyt suomalaisille, vaan aiheutti ryssittelyä ja muuta syrjintää.

Viime kädessä on kyse arvoista. Maahanmuuton vastustaminen kumpuaa samasta lähteestä kuin kaiken erilaisuuden vastustaminen, olipa kyse sitten muslimeista, homoista, sivareista, ruotsinkielisistä suomalaisista tai vaikkapa näitä kaikkia suvaitsevista ihmisistä. Käsitys aidosta ja puhtaasta suomalaisuudesta on äärioikeistolainen harha: suomi on jo kielenä laaja todistusaineisto kulttuurien ja kansojen välisestä vuorovaikutuksesta. Rajoja ei voida sulkea eikä tälle vuorovaikutukselle ole loppua.

Keinot kanssakäymiseen voimme kuitenkin valita: ne ovat joko vihamielinen leimaaminen tai avoin vuorovaikutus. Kannatan jälkimmäistä. – Suosittelen myös tutustumista onnistuneisiin ratkaisuihin: Hyrynsalmi on pieni, köyhä kunta, jossa maahanmuuttajien ja hyrynsalmelaisten yhteiselo sujuu hyvin. Myös kansainvälistynyttä Kajaania kannattaa kuulla.

Marja-Stiina Suihko

Kuhmon Vihreät